Industry 4.0

Industry 4.0

Chairman of this group: Frank Luyckx.

De term Industry 4.0 is oorspronkelijk gebruikt om de technologische ontwikkelingen binnen de manufacturing processen aan te geven. (smart factory)

Gedurende de afgelopen jaren is de scope van industry 4.0 uitgebreid met o.a. smart logistics, smart customer experience, smart buildings, smart cities en smart grid.

Bedrijven voegen smart sensoren toe aan hun gebouwen, auto’s, elektrische netwerken, machines en producten. Op deze manier kan er real time informatie over assets verzameld worden (smart asset management). Het gehele logistieke process kan met elkaar verbonden en geoptimaliseerd worden; van productie machines, magazijnen, vrachtwagens, vending automaten, assets tot service medewerkers. Industry 4.0 heeft een impact op de relaties tussen (productie) bedrijven, overheid instaties en hun klanten / leveranciers.

Veel bedrijven starten industry 4.0 projecten zoals b.v; smart replenischment management, smart customer experience, digital twin en smart factory management.
Doordat er veel industry 4.0 innovatie projecten plaatsvinden, zie je veel bedrijven starten met een digital innovation competence center, die de verschillende projecten moet gaan coordineren / integreren en de impact op de enterprise architectuur en het business model moet gaan begeleiden.

Elk innovatieproject heeft impact op het business-en operating model. Veel bedrijven zijn aan het veranderen naar een meer service-georienteerd businessmodel (servitization) en dat heeft consequenties voor alle bedrijfsprocessen. Hierdoor ontstaat er behoefte aan een industry 4.0 business transformation-roadmap die is gebaseerd op een geaccepteerde enterprise architectuur. De industry 4.0-roadmap, ondersteund door alle stakeholders, zal impact hebben op de verantwoordelijkheden binnen de organisatie.

De enterprise architectuur moet zorgen dat het businessmodel is afgestemd met de doelstellingen van de bedrijfsprocessen, de scope van de projecten en de functionaliteit van (cloud) ERP-applicaties, digital technologiën (b.v. connected assets) en (cloud) integration-platforms. De enterprise architectuur moet standaarden gaan onderhouden voor digitale technologiën, applicatie-interfaces, cloudplatforms, predictive analytics.

De volgende plaat geeft een overzicht van de onderwerpen van de focusgroep;

De focusgroep zal de impact van industry 4.0 op de enterprise architectuur bespreken.

Tijdens de focusgroep bijeenkomsten zal aandacht besteed worden aan :

 1. Wat is een business model met bijbehorende business doelstellingen en hoe sluit dit aan op de enterprise architectuur?
 2. Hoe kun je gebruik maken van de referentie architecturen om de E2E proces-architectuur te bepalen en welke tools heb je daarvoor nodig?
 3. Hoe kan de Enterprise Architectuur gebruikt worden om de business requirements te definieren en impact op de ERP componenten te analyseren?
 4. Hoe kun je gebruik maken van de KPI/PPI industry best practices om een geaccepteerd Balanced Score Card te maken ?
 5. Hoe kun je de communicatie portal gebruiken om de organisatie sneller te veranderen en de belangrijkste informatie te verspreiden?
 6. Hoe kun je alle stuurinformatie binnen een organisatie koppelen aan het business model zodat het bedrijf strategische beslissingen kan nemen op basis van de laatste informatie

Tijdens de focusgroep bijeenkomsten zal met behulp van Industry 4.0 case-studies van bedrijven duidelijk gemaakt worden hoe de bedrijfsstrategie/ industry 4.0 project portfolio is geïmplementeerd.

De volgende afbeeldingen geeft een overzicht van de impact van industry 4,0 en de enterprise architecture;

Doelgroepen:

 • Enterprise & IT architects
 • Informatie-managers & portfolio leiders
 • Solution Architects & ERP architects
 • Innovation managers & Chief Digital officers (CDO)
 • IT managers & Chief Information officers (CIO)
 • Operational excellence managers
 • (ERP) project managers
 • ERP competence & support managers
 • Business Intelligence managers
 • Product managers

Publicaties staan bij ‘Publicaties en Documenten‘ onder ‘Werkgroepen’.

Lid worden?

Het NAF kent lidmaatschap voor organisaties en individuen. U kunt
kiezen uit twee soorten lidmaatschappen:

Klik op een van de knoppen voor meer informatie.

X