TOGAF in de praktijk

TOGAF in de praktijk

In de werkgroep TOGAF in de praktijk is de afgelopen maande het besef gegroeid dat architectuur als vak steeds groter en abstracter is geworden. TOGAF 9 is een veel dikker boek dan TOGAF 8, maar de toepassing in de praktijk is zeker niet eenvoudiger geworden. Het lijkt erop dat architectuur een vak is geworden van steeds abstractere, steeds ingewikkelder raamwerken. Discussies gaan veelal over definities en begrippen, maar de praktische successen en ook de praktische uitdagingen verdwijnen langzaam naar de achtergrond. Daarnaast zijn er ideeën en denkbeelden, die na 10 jaar nog steeds niet tot praktische toepassingen hebben geleid. Dit kan liggen aan onbegrip van niet architecten, maar wellicht zijn dit ook ideeën waarvan maar eens afscheid moet worden genomen, omdat ze gewoon niet werken.
Als werkgroep hebben we de mening dat architectuur een mooi vak en praktisch en nuttig vak is, maar dat de essentie van het vak langzaamaan onherkenbaar is geworden.

Als werkgroep willen we daarom terug naar de kern. Wat is de essentie, wat is echt belangrijk en wat werkt? En daaraan gekoppeld, wat hoort er niet bij, wat werkt niet en waar moeten we afscheid van nemen?
In de 2014 willen we middels diverse vormen van dialoog kijken of we terug kunnen naar de essentie van het vak.

Daarmee is ons doel: Architecten en niet-architecten de mogelijkheid bieden om voor zich zelf meer gevoel en inzicht te krijgen in wat architectuur echt is en waarom ze zich er mee bezig willen houden.

Dat willen we doen door: Een dialoog over het vak met de aanpak van een beeldhouwer. Dat wil zeggen: begint om de delen die niet nodig zijn te verwijderen, waardoor je dichter bij de essentie van het vak komt. We kiezen voor de vorm van dialoog omdat dit een manier is, waarin de ervaring en vragen van mensen bij elkaar kan worden gebracht.

We weten nog niet precies hoe we de uitkomst van de dialoog gaan delen. Die kan door een NAF Insight, door het maken van een korte gids, of op andere wijze.

We hebben een dialoog gestart op Via Nova Architectura en daarnaast gaan we NAF VOS sessies organiseren.

Vind je ook dat architectuur wel wat eenvoudiger en praktischer kan, sluit je dan aan bij de werkgroep, doe mee met de discussie op Via Nova, en meld je aan voor de VOS sessies.

Contact

Voor meer informatie: Eric Onderdelinden

Lid worden?

Het NAF kent lidmaatschap voor organisaties en individuen. U kunt
kiezen uit twee soorten lidmaatschappen:

Klik op een van de knoppen voor meer informatie.

X