Architectuurprincipes

Architectuurprincipes

Architectuurprincipes zijn gemeenschappelijk gedefinieerde uitgangspunten die de bedrijfsstrategie operationaliseren. Ze richten zich op de essentie van architectuur en bieden stabiliteit in een zee van verandering. De werkgroep architectuurprincipes van het NAF heeft studie verricht naar het onderwerp. De werkgroep architectuurprincipes heeft in het verleden gewerkt aan een algemeen raamwerk voor principes en een workshop georganiseerd op het Landelijk Architectuur Congres 2007. Het belangrijkste resultaat van de werkgroep is het boek “Architecture Principles – The Cornerstones of Enterprise Architecture” dat is geschreven door Danny Greefhorst en Erik Proper. Het boek biedt conceptuele onderbouwing alsook praktische handvatten voor het gebruik van architectuurprincipes. Het gaat dieper in op wat principes zijn en hoe architectuurprincipes gepositioneerd kunnen worden. Het beschrijft ook een praktische aanpak voor het ontwikkelen en gebruiken van architectuurprincipes en een aantal praktijkcases van ondermeer Schiphol, Enexis, CVZ en ICTU. Daarnaast biedt het een catalogus van generieke architectuurprincipes. Er zijn op allerlei evenementen presentaties gegeven over het boek.

Het is de intentie om de werkgroep weer opnieuw op te starten. Op dit moment worden ideeën en mogelijke leden gezocht voor de doorstart van de werkgroep. Er zijn een aantal mogelijke richtingen voor de werkgroep:

  • Het verder uitbreiden van de catalogus van generieke architectuurprincipes zoals beschreven in het boek.
  • Het inzicht krijgen in de meest strategische keuzes die gemaakt moeten worden door de architectuurfunctie en het opstellen van kandidaat architectuurprincipes daarvoor.
  • Het uitwisselen van ervaringen op het gebied van het opstellen en gebruiken van architectuurprincipes en het vastleggen van best-practices op dat gebied.
  • Het verder uitwerken van de relatie van architectuurprincipes met andere concepten zoals beleid, bedrijfsregels en eisen.

Producten

Danny Greefhorst, Erik Proper: Architecture Principles – The Cornerstones of Enterprise Architecture, Springer, ISBN 978-3-642-20278-0, mei 2011.

Danny Greefhorst, Erik Proper: On the Notion and Use of Architecture Principles in Transformation, The Data Administration Newsletter, 1 november 2011.

Danny Greefhorst, Erik Proper: A Practical Approach to the Formulation and Use of Architecture Principles, Proceedings of TEAR workshop 2011, Helsinki, 29 augustus 2011.

Erik Proper, Danny Greefhorst: Principles in an Enterprise Architecture Context, Journal of Enterprise Architecture, Volume 7, Nummer 1, februari 2011.

Erik Proper, Danny Greefhorst: The roles of principles in enterprise architecture, In TEAR 2010, Delft, november 2010.

Danny Greefhorst, Erik Proper, Frank van den Ham: Principes: de hoeksteen voor architectuur, Via Nova Architectura, 23 december 2007.

Danny Greefhorst: Ervaringen met het opstellen van architectuurprincipes en richtlijnen bij een verzekeraar, ICT-Bibliotheek SDU, Landelijk Architectuur Congres 2007.

Contact

Danny Greefhorst, voorzitter

Lid worden?

Het NAF kent lidmaatschap voor organisaties en individuen. U kunt
kiezen uit twee soorten lidmaatschappen:

Klik op een van de knoppen voor meer informatie.

X