Verslag van seminar voor studenten: Thinking outside the model

Programma LAC Summit 2018 bekend: Bring your own architecture!
5 mei 2018
Digitale Architectuur Agenda 2018
25 mei 2018

Verslag van seminar voor studenten: Thinking outside the model

Afgelopen woensdag werd een seminar rond het thema “Thinking outside the model” georganiseerd voor informatiekunde/informatiemanagement studenten. Hieronder het verslag van deze middag, die werd georganiseerd naar aanleiding van het bezoek van een aantal studenten aan het LAC afgelopen najaar (zie ook Seminar voor studenten: Thinking outside the model).

Nadat iedereen een plekje had gevonden opende Bas van Gils (Strategy Alliance) voor het tweede jaar op rij het seminar met een paar mooie woorden. Vervolgens werden we meegenomen door de kritische blik van Erik Proper (LIST). Erik liet het publiek nadenken over wat nu de essentie is van een model. Waar sommige gebruikers details verwachten omvat een model een vertegenwoordiging van een organisatie, wat op zich al een abstract begrip is. Vervolgens namen de track-sprekers het tegen elkaar op in een track-pitch en verplaatsen de deelnemers zich naar de bijbehorende zaal. 

Raimond Brookman (Info Support) nam het publiek mee op een safari dicht bij huis. Code bases werden met een verrekijker bekeken en een paar veelvoorkomende patterns in de theorie en praktijk werden uitgelicht. Ook een aantal unieke exemplaren kwamen langs.

In de andere zaal sprak Mats Ouborg (Strategy Alliance) over de problemen die ontstaan wanneer organisaties disciplines los in kaart brengen en niet de verbanden tussen de disciplines in kaart brengen. ArchiMate is een voorbeeld hoe er één overzicht voor alle vakgebieden geschetst kan worden.

Vervolgens konden de deelnemers de materie op zich in laten werken door in gesprek te gaan met elkaar onder het genot van een hapje eten in de buitenlucht. Na de pauze namen Martin Smits (Tilburg University) en Danny Greefhorst (ArchiXL) het tegen elkaar op in de tweede track-pitch.

Martin nam het publiek mee in de waarde die EA kan hebben voor organisaties. Of EA nu als tool gebruikt wordt om het ICT domein te organiseren en te plannen of als middel gebruikt wordt om kosten te verminderen. EA kan, wanneer effectief ingezet, leiden tot waarde voor organisaties.

Danny Greefhorst ging door waar Erik Proper stopte. Namelijk dieper in op de essentie van EA. De missie, visie, kernwaardes en doelstellingen dienen namelijk omgezet te worden in waardevolle en richtinggevende principes, maar de werkelijkheid is voor de een anders dan voor de ander. Hoe gaan we met dit verschil om?

De dag werd afgesloten door een track-spreker panel waarbij het vuur door Bas van Gils opgestookt werd door scherpe stellingen op de sprekers af te vuren. Stellingen als “Elk model zou een bijsluiter moeten hebben” en “Academici hebben niks te zoeken in de architectuurwereld” werden afgewisseld met wat meer filosofische stellingen als “Zien meerdere modelleurs dezelfde werkelijkheid?” 

De stellingen waarbij geen consensus was bereikt werden uiteindelijk meegenomen naar de welverdiende borrel waar het vuur geblust werd en een praatje gemaakt kon worden.

Klik hieronder voor foto’s van dit evenement:

Het uitgebreide programma staat bij Publicaties en Documenten bij Diverse publicaties.

X