2018: Marlies van Steenbergen en Goede Doelen Loterijen

Bijeenkomst Werkgroep Kritisch Denken: Cybernetica en Viable Systems Model
5 november 2018
NAF prijzen 2018 toegekend op het 20e Landelijk Architectuur Congres
15 november 2018

2018: Marlies van Steenbergen en Goede Doelen Loterijen

NAF-penning 2018: Marlies van Steenbergen

Dr. ir. Marlies van Steenbergen studeerde Algemene Taalwetenschap aan Rijksuniversiteit Groningen (1987) en later, naast haar werk, Technische Informatica aan TU Delft (2000). Ze is in 2011 gepromoveerd aan Universiteit Utrecht op het onderwerp volwassenheid en effectiviteit van architectuurfuncties. Van 2013 tot 2017 was ze als onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Architectuur van Digitale Informatiesystemen met focus op de onderzoekslijnen de waarde van enterprise architectuur en de integratie van data-analyse technieken ten behoeve van customer journey analyse. Sinds februari 2017 is ze lector bij het lectoraat Digital Smart Services. Ze richt zich op de twee onderzoeksgebieden architectuur voor digital smart services en data-analytics in life sciences.

Namens het NAF Bestuur reikte Roland Drijver de Penning uit met de volgende woorden:

Marlies heb ik leren kennen als een bevlogen collega bij Sogeti. Een slimme architect, die bijna altijd meer wilde dan de organisatie, degelijker, doorwrochter, wetenschappelijk. Een collega die niet snel tevreden is, het kan altijd beter. Haar invloed is merkbaar in DYA, in de opvolgers daarvan. Ze publiceert en heeft ondertussen heel Nederland begeleid. Ze heeft eindeloos veel mensen toegesproken in conferenties en seminars. Marlies is een hoeksteen geworden van de architectuur community van onze breedtegraad. Daarom vindt het bestuur van het NAF dat zij dit jaar de beste kandidaat was en is voor de architectuurpenning. – Gefeliciteerd, Marlies!

NAF-architectuurprijs 2018: Goede Doelen Loterijen

De NAF Architectuurprijs is vorige jaar flink onderhanden genomen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De jury kon zich buigen over een flink aantal inzendingen en de nieuwe opzet van de architectuurprijs gaf goed inzicht in de werkwijze van de inzenders die stuk voor stuk prachtige projecten beschreven. Verheugend was de innovatieve aanpak waar een aantal deelnemers mee kwamen; een bewijs dat het architectuur in de digitale wereld springlevend is.

Door de jury werden drie inzendingen genomineerd voor de NAF Architectuurprijs 2018. In willekeurige volgorde (de inzendingen zijn te vinden bij Publicaties en Documenten):

 • Woonstichting “de Key” met het versterken van de financiële functie.
  Een traject met veel nadruk voor borging van architectuur op directieniveau en in de belangrijkste bedrijfsonderdelen voor het versterken van de financiële functie. Dit heeft geresulteerd in inzicht in welk veranderinitiatieven nodig zijn en heeft het management een stuurinstrument in handen gegeven voor de benodigde veranderingen.
 • Goede Doelen Loterijen met Beehive.
  Een traject waar, naast een enterprise architectuur, ook een referentiearchitectuur en daarvan afgeleide solution architecturen werden gedefinieerd om een totaal systeemlandschap te moderniseren met o.a. microservices. In Nederland heeft dat geleid tot de implementatie van een geheel nieuw systeem. Ook in andere Europese landen is de architectuur met succes toegepast.
 • ProRail met Slimme Renovatie Procesleiding (SR-PRL).
  Een project dat het systeem moet vernieuwen voor de bediening van het spoor zodat treinen op het juiste moment op het juiste spoor rijden. Een groot traject. Men heeft dat aangepakt met een “just in time architectuur” aanpak met architecten van verschillende organisaties en organisatieonderdelen op verschillende niveau’s. Een stevig proces waarbij een semantische wiki is gebruikt voor het vastleggen van principes, architectuurbesluiten, migratieplan en modellen met meerdere abstractielagen.

De jury heeft besloten de NAF Architectuurprijs 2018 toe te kennen aan Goede Doelen Loterijen met de volgende redenen:

 • Beehive is een architectuurtraject waarbij zowel aan de bestuurstafel als op de vloer het belang van architectuur is bewezen.
 • Het is een traject waarin architectuur en agile goed samen blijken te gaan.
 • Het is een mooi voorbeeld dat een goed, op architectuur gebaseerd fundament, zijn vruchten meer dan afwerpt.
 • Het laat zien dat een goed doordachte architectuur, gebaseerd op componenten die in processen met elkaar samenwerken, ook in een internationale context tot hergebruik en slagkracht kan leiden.
 • En tot slot laat Beehive zien dat architecten zowel vasthoudend als wendbaar kunnen zijn.

De geldprijs verbonden aan de NAF Architectuurprijs is door Goede Doelen Loterijen geschonken aan Publeaks Nederland.

X