NAF Insight Decision Oriented Architecture

march, 2015

26marAll DayNAF Insight Decision Oriented Architecture

Event Details

NAF Insight Decision Management

Deze NAF Insight is gewijd aan Decision Oriented Architecture.
Wie maakt er geen beslissingen? 
De dagelijkse beslissingen centraal stellen vraagt om een nieuwe architectuur.

Toelichting

Nieuwe ontwikkelingen in business en technologie brengen nieuwe inzichten en vragen om nieuwe benaderingen. Decision managementis er daar één van. Ten behoeve van bijvoorbeeld self service, robotisering, wendbaarheid en traceerbaarheid is het raadzaam gebleken om de beslissingen die in de organisatie worden genomen separaat in kaart te brengen. Daar zijn nieuwe technieken en methoden voor ontwikkeld. Voor de architect roept dit vragen op, zoals: welke doelen zijn daarmee gediend, wat zijn dan precies beslissingen, en hoe kun je daar als architect mee omgaan? We staan aan het begin van een nieuwe ontwikkeling in ons vakgebied. Deze NAF Insight wil deze vragen aanroeren, illustreren met praktijkgevallen en gelegenheid geven voor discussie.

Programma

– 13:00 – 13:30 inloop met koffie
– 13:30 – 13:45 inleiding door Menno Gmelig Meijling (lead architect SVB)
– 13:45 – 14:15 Definities en trends. Martijn Zoet (Onderzoeker, Hogeschool Utrecht)
– 14:15 – 15:00 Regels, beslissingen en traceerbaarheid bij de overheid. Verslag van een Living Lab aan de Hogeschool Utrecht. Robert van Doesburg (IND)
– 15:00 – 15:15 pauze
– 15:15 – 16:00 De jurist als nieuwe architect? Jeroen van Grondelle (Zelfstandig adviseur, als onderzoek verbonden aan de HU) en Alcedo Coenen (IT-eye)
– 16:00 – 17:00 discussie onder leiding van Menno Gmelig Meijling
– 17:00 – 18:00 borrel

Presentaties

De presentaties zijn gepubliceerd op Via Nova Architectura.

Toelichting op programma

Moderator van de dag: Menno Gmelig Meijling, lead architect SVB
Menno neemt u mee met een inleiding, en zal de discussie leiden.

Definities en trends.
Martijn Zoet doet onderzoek op het gebied van Business Rule Management en zal u meenemen in een zoektocht naar definities, begrippen en trends rondom decision management.

Regels, beslissingen en traceerbaarheid.
Gedurende het afgelopen jaar heeft een aantal architecten van uitvoeringsorganisaties (SVB, UWV, DUO, Belastingdienst, IND) samen met de HU een onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van decision en rule management die een rol spelen in het proces van wetgeving tot aan executie. U krijgt tijdens deze NAF een overzicht van de resultaten, toegespitst op traceerbaarheid van wetgeving.

De jurist als nieuwe architect?
Wat gebeurt er als je het decision concept opneemt in het vocabulaire van architectuur? Waarom zou je dat doen? Wat gebeurt er als je daar de uiterste consequenties van trekt? Deze vragen worden verkend in deze lezing, gebaseerd op praktijkervaringen en recente methoden en technieken.

Time

All Day (Thursday)

Location

Onbekend

Comments are closed.

X