Het verbeteren van IT-besluiten met enterprise-architectuur Ø

october, 2019

29oct19:0022:00Het verbeteren van IT-besluiten met enterprise-architectuur Ø

Event Details

Door: Martin van den Berg.

In 2019 wordt volgens onderzoeksburo Gartner naar verwachting 3,74 biljoen dollar uitgegeven aan IT. Organisaties geven dit geld echter niet zomaar uit. Voordat ze dat doen nemen ze besluiten over waaraan ze het uitgeven, waarom, wanneer en hoe. Een belangrijk besluit is het wel of niet starten van een groot IT-project. Voordat de leiding van een organisatie haar goedkeuring geeft aan zo’n project wil het weten wat het project gaat kosten, wat het oplevert, wanneer het klaar is, etcetera. Zo’n besluit is moeilijk en risicovol.

Dat blijkt uit regelmatig terugkerende krantekoppen van IT-projecten die mislukken. En dat gebeurt niet alleen bij de Nederlandse overheid. Volgens de Standish group was in 2017 33% van de projecten succesvol, 19% mislukte en 48% werd uitgedaagd. Dus daar mankeerde wat aan in termen van tijd, geld of klanttevredenheid. Voor al deze projecten is wel ooit een besluit genomen om ze te starten. De vraag is wat we kunnen doen om deze IT-besluiten te verbeteren, zodat we meer succesvolle projecten krijgen. In zijn promotieonderzoek heeft Martin van den Berg onderzocht hoe enterprise architectuur hierbij kan helpen. Zijn onderzoeksvraag luidde: hoe kan enterprise architectuur worden gebruikt als instrument om IT-besluiten te verbeteren?

Op deze avond geeft Martin inzicht in de resultaten en conclusies van zijn promotieonderzoek.

Wie vooraf meer wil lezen:
Een artikel in de AG: https://www.agconnect.nl/artikel/enterprise-architect-onmisbaar-voor-succesvolle-it-besluiten
De thesis zelf: https://research.vu.nl/en/publications/improving-it-decisions-with-enterprise-architecture

Bio Martin
Martin van den Berg is recentelijk (11 september 2019) gepromoveerd op het onderwerp “Improving IT Decisions with Enterprise Architecture” aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarnaast is hij sinds 2012 werkzaam als enterprise architect bij De Nederlandsche Bank. Martin heeft een lange historie in het architectuurwerkveld. Hij is medegrondlegger van DYA® en mede-auteur van diverse boeken over DYA®. Daarnaast is hij mede-auteur van boeken op het gebied van service oriented architecture, cloud computing, outsourcing en architectuurmethoden. Hij heeft diverse opleidingen op architectuurgebied verzorgd en tal van artikelen gepubliceerd. Hij doceert in de enterprise architecture masterclass van Nyenrode, maakt deel uit van de programmacommissie van de Digital Architecture Design Day (voorheen LAC) en is lid van de jury van de Nederlandse Architectuurprijs. Voor zijn bijdrages aan de architectuurcommunity is hij in 2012 onderscheiden met de NAF-penning. Martin heeft twee masters, op het gebied van bedrijfseconomie en op het gebied van transport en logistiek.

Datum: dinsdagavond 29 oktober 2019
Tijdstip: vanaf 19.00u staat de koffie klaar, de clinic start rond 19.30u, aansluitende (gratis) netwerkborrel begint om 21.30u.
Plaats: Hotel Fletcher te Nieuwegein.

Deze sessie wordt georganiseerd door het Genootschap voor Informatie Architecten (GIA).

Deelname aan dit evenement is gratis voor GIA- en NAF-leden. Niet-leden betalen 20 euro (geen pin ter plaatse aanwezig, svp gepast betalen).

U kunt zich via de knop hieronder aanmelden:

 

Comments are closed.

X