Fast data en Smart shipping (GIA)

november, 2018

28nov18:3021:00Fast data en Smart shipping (GIA)

Event Details

Op woensdag 28 november organiseren SIG Architectuur en Regio Den Haag samen het evement ‘Fast data’ en ‘Smart Shipping’. Het onderdeel ‘Fast Data’ wordt verzorgd door Bas Geerdink, het onderdeel ‘Smart Shipping’ wordt verzorgd door Kevin Otjes.

Deel 1: De architectuur en technologie van ‘fast data’ applicaties door Bas Geerdink:

Bas is werkzaam als Technology Lead bij het innovatiecentrum van ING. Hij heeft een brede achtergrond als softwareontwikkelaar, architect en manager en heeft academische titels in Artificial Intelligence en Informatics. Bas spreekt geregeld op conferenties en meetups, waarbij hij een mix van business cases, marktonderzoek, en zijn eigen visie overbrengt.

Abstract:

Het analyseren van datastromen (‘fast data’) wordt een steeds belangrijker onderwerp voor veel bedrijven. Nu ‘big data’ veelal gemeengoed is geworden, verschuift de aandacht naar toepassingen waarbij snelheid en timing een grote rol speelt. Bij ING is dat bijvoorbeeld fraude-detectie en real-time marketing. In dit soort gevallen worden grote hoeveelheden data (kleine gebeurtenissen zoals transacties en muis-clicks) in zeer korte tijd (< 500ms) gecombineerd en geanalyseerd. In deze sessie legt Bas uit welke uitdagingen er zijn voor dit soort applicaties en welke architectuur en software-concepten gebruikt worden om dit op te lossen. Tenslotte gaat Bas dieper in op de open source technologie die bij ING gebruikt wordt; de Kafka-Flink-Cassandra stack.

Deel 2 Smart Shipping door Kevin Otjes

Kevin Otjes is managing consultant bij KBenP Business Intelligence & Data Analytics. Het project Smart Shipping, wat genomineerd is voor ICT-project van het jaar bij de Overheid door de jury van Computable Awards 2018, is een mooie en concrete toepassing is van een hele set aan “buzzwords” die je nu veel hoort: data gedreven, Big Data, IoT/sensordata, Cloud, Machine Learning en Data Science. De casus heeft veel belangstelling opgeleverd van andere organisaties, waaronder: RWS, diverse provincies & gemeenten en ook Microsoft.

Abstract:

Het programma Smart Shipping bestaat uit een aantal onderdelen. Voor het specifieke onderdeel “Slimme Brugopeningen” voert KBenP de werkzaamheden uit. Dit is een belangrijk onderdeel van het programma met veel maatschappelijke impact. De provincie wil in de toekomst namelijk meer gebruik maken van de vaarwegen om goederen te vervoeren. Meer vaarverkeer leidt ook tot meer bruggen die open moeten. Daar heeft het wegverkeer weer last van, wat de provincie natuurlijk zoveel mogelijk wil voorkomen. Wat KBenP nu maakt is een slim dashboard voor de brugbediening centrale. In dat slimme dashboard doen we op basis van real-time data en historische data een voorstel voor het beste moment om te brug te openen. Dit helpt de brugwachter om een goed besluit te nemen en beperkt de wachttijd van vaar- en wegverkeer, ook als er straks meer drukte is op de (vaar)wegen.

Informatie en aanmelden:

Dit evenement vindt plaats in The Student Hotel in Den Haag (Hoefkade 9), op steenworp afstand van Station Den Haag Hollands Spoor. Inschrijven kan via de knop rechtsboven.

Het programma is als volgt:

  • 18:30 Inloop met sandwiches en soepje
  • 19:00 Fast data
  • 19:45 Smart shipping
  • 20:30 Netwerkborrel

We hopen je te ontmoeten op de de 28ste. Tot dan!

U kunt zich via de knop hieronder aanmelden:

 

Comments are closed.

X