Evalueren van ICT projecten bij de overheid

november, 2016

01novAll DayEvalueren van ICT projecten bij de overheid

Event Details

Presentatie: Drs. Wouter Bronsgeest, Ministerie van Financiën/Belastingdienst; Esmeralde Marsman, procesmanager digitale dienstverlening en strateeg bij de gemeente Rotterdam

Introductie:

Deze NAF Insight staat in het teken van het Evalueren van ICT projecten bij de overheid. Wouter Bronsgeest zal zijn bevindingen delen uit zijn promotieonderzoek naar dit onderwerp. Daarbij zullen diverse voorbeelden uit de praktijk gebruikt worden om de theorie en het onderzoek in te kleuren. Uiteraard wordt er ook een link gelegd naar het rapport van de Tijdelijke Commissie ICT Projecten, de commissie Elias. De vraag zal zijn of evaluaties meer voor de ‘vorm’ dan voor de ‘inhoud’ worden uitgevoerd. De stelling is ook dat ICT-projecten niet bestaan, wel business projecten met een ICT component. In de sessie wordt ingegaan op de theorie van evalueren, en wordt aangegeven welke modellen en handvatten voor evalueren gebruikt kunnen worden in de dagelijkse praktijk van de informatieprofessional. Of je nu zelf iets wilt evalueren, opdracht geeft voor een evaluatie of geëvalueerd wordt, deze sessie helpt je om beter in je rol te komen. In ieder geval kunnen we al verklappen dat evalueren anders, beter, en vooral ook aantrekkelijker gemaakt kan worden.
De bijeenkomst zal een mix zijn van presentaties en interactie. Deelnemers wordt gevraagd vooraf vragen in te brengen, zodat die meegenomen kunnen worden in de sessie. Ook worden deelnemers in de gelegenheid gesteld een eigen evaluatie-casus in te brengen. In de sessie werken Wouter Bronsgeest en Rob de Best samen om de deelnemers actief te betrekken in een of meerdere werkvormen.

Drs. Wouter Bronsgeest RI is werkzaam bij het Ministerie van Financiën/Belastingdienst als Strategisch Adviseur van de CIO van de Belastingdienst. Zijn portefeuille bevat ondermeer de uitwerking van de visie van de nieuwe IV-organisatie van de Belastingdienst en het opzetten van de CIO-agenda van de organisatie. Daarvoor had hij diverse advies- en managementfuncties op de gebieden van architectuur, projectmanagement, portfoliomanagement, kwaliteitsmanagement en User Experience. Wouter promoveert op 11 november a.s. aan de Universiteit Twente / Center fore Government Studies. Wouter is secretaris van het bestuur van de Ngi-NGN, beroepsorganisatie voor IT professionals. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool Utrecht als lid van het College van Toezicht van de ICT-opleiding. Hij is mede-initiator van het IT-Manifest voor de Overheid. Hij schrijft regelmatig artikelen en columns in AG Connect en is medeauteur van boeken over evalueren en de informatieprofessional 3.0.

Esmeralde Marsman is procesmanager digitale dienstverlening en strateeg bij de gemeente Rotterdam. Esmeralde richt zich op de toekomst van de Rotterdamse digitale dienstverlening waardoor een betrouwbare en eigentijdse dienstverlening kan worden aangeboden aan Rotterdammers.
Daarvoor heeft Esmeralde bij verschillende werkgevers gewerkt zoals de Algemene Rekenkamer en adviesbureaus voor IT en overheid. Zij heeft diverse functies uitgeoefend als projectleider, adviseur en informatiemanager. Naast haar werk is Esmeralde altijd actief geweest in de doorontwikkeling van het vakgebied en de kennisdeling met collega’s binnen en buiten de eigen organisatie. Zo is zij medeauteur van het boek evalueren van IT projecten en richt zij momenteel samen met anderen de Ngi-NGN Special Interest Group IT & Overheid op.

Time

All Day (Tuesday)

Location

Onbekend

Comments are closed.

X