De rol van de architect in het verbeteren van een business case (onderzoekssessie)

december, 2018

18dec16:0019:30De rol van de architect in het verbeteren van een business case (onderzoekssessie)

Event Details

Sinds de totstandkoming van DYA is Martin van den Berg gefascineerd door de rol die architectuur kan hebben als managementinstrument. In zijn functie als service line manager architectuur bij Sogeti heeft hij veel architectuurpractices in Nederland bezocht waarbij de meest gestelde vraag was hoe je als architect betrokken kon raken in de strategische dialoog. De strategische dialoog is binnen DYA het proces waarin business- en IT-management o.a. de strategie en business cases opstellen.

Zijn fascinatie heeft ertoe geleid tot Martin in 2013 gestart is met promotieonderzoek naar de rol van architectuur als managementinstrument. Naast zijn huidige functie als enterprise architect bij De Nederlandsche Bank is hij PhD-kandidaat aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft ondertussen diverse onderzoeken uitgevoerd waarover hij ook heeft gepubliceerd. Zijn laatste onderzoek betrof de relatie tussen de volwassenheid van een architectuurpractice en de kwaliteit van IT-investeringsbeslissingen. Mede dankzij bemiddeling van het NAF hebben een groot aantal architecten hiervoor een enquête ingevuld en opgestuurd. De resultaten van dit onderzoek zijn ingestuurd naar een wetenschappelijk journal en worden hopelijk binnenkort gepubliceerd.

Participeer in dit onderzoek

Voor zijn nieuwste onderzoek roept Martin opnieuw de hulp in van het NAF. Dit onderzoek doet Martin in samenwerking met Lars Cordewener, masterstudent aan de VU, en gaat over de rol die de architect kan spelen in het verbeteren van een business case. In veel organisaties is de business case het product om een investeringsvoorstel te beoordelen en daar een besluit over te nemen. Hoe beter de business case, des te beter het investeringsbesluit en des te meer kans dat een project slaagt.

In het kader van dit onderzoek organiseert NAF Academy in samenwerking met Martin een bijeenkomst op 18 december in het gebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht. De bijeenkomst start stipt om 16:00 en duurt tot 19:30.

Agenda:

  • 15:30 – Inloop
  • 16:00 – Deel 1
  • 17:30 – Broodjes
  • 18:00 – Deel 2
  • 19:30 – Sluiting

Tijdens het eerste deel van deze bijeenkomst participeer je in een experiment waarbij je een business case beoordeelt. In het tweede deel geeft Martin een presentatie over de rol van de architect in IT investeringsbeslissingen en is er ruimte voor discussie en vragen.

Martin belooft om in het voorjaar van 2019 de resultaten van dit onderzoek te presenteren in de NAF Academy. Degenen die meedoen aan het experiment op 18 december hebben dan voorrang bij inschrijving!

Wil je leren hoe je als architect investeringsbesluiten kunt beïnvloeden, schrijf je dan in! Je kunt je hieronder aanmelden:

 

Comments are closed.

X