De rol van architectuur bij fusies en overnames

september, 2016

20sepAll DayDe rol van architectuur bij fusies en overnames

Event Details

Presentatie: Eric Onderdelinden, senior manager in de Deloitte Enterprise Architecture Group

De rol van architectuur bij fusies en overnames
Deze NAF Insight organiseert het NAF in samenwerking met De Hogeschool Utrecht.

Deze NAF Insight wil ik, Eric Onderdelinden, graag gebruiken om ervaring en onderzoek op een interactieve manier samen te brengen. De kennis en ervaring van Enterprise Architecten is essentieel om de stap van theorie naar praktijk te kunnen maken. Het programma combineert daarom presentatie met interactieve workshops.

De afgelopen jaren heb ik de applicatielandschappen van veel verschillende organisaties gezien. Bijna zonder uitzondering dragen die de sporen van recente en minder recente fusies en overnames. Eén ding hebben deze landschappen gemeen: ze zijn veel minder mooi en gestructureerd dan je als architect zou willen. Bij veel fusies wordt IT synergie als een grote baat voorgespiegeld, maar in de praktijk blijkt dat de ingeschatte synergie toch lastig te vertalen is naar economische waarde. In ieder geval kost het veel inspanning en wekt het ongetwijfeld ook frustraties op. Voor mij was dat aanleiding om nu eens echt goed uit te zoeken waarom de voorspelde IT synergie in de praktijk zo lastig is te verwezenlijken. Ik ben nu in de afrondende fase van mijn promotie onderzoek aan de VU en wil graag mijn bevindingen tot nu toe delen met ervaringsdeskundigen.

Op dit moment ben ik tot een model gekomen dat op basis van specifieke kenmerken van de fusie of overname voorspelt of er IT synergie mogelijk is. Dit model is ontwikkeld op basis van een groot aantal wetenschappelijke publicaties, aangevuld met interviews met experts op de gebieden van fusies en overnames.

Globaal ziet de agenda (van 14.00 – 17.00 uur) er als volgt uit:
• Presentatie van het ontwikkelde model.
• Break-out sessie om het model aan te vullen, te nuanceren en te verfijnen. Op deze manier ontstaat een heat map van het model met daarin de gebieden van grootste onzekerheid en de gebieden van grootste zekerheid.
• Delen van de heat maps.
• Break-out om de heetste gebieden meetbaar te maken.
• Presentatie van de voorgestelde meetlatten.
• Afronding en vervolgafspraken.

Time

All Day (Tuesday)

Location

Onbekend

Comments are closed.

X