Architectuurprincipes

july, 2009

06julAll DayArchitectuurprincipes

Event Details

Op 6 juli 2009 is er door de werkgroep architectuurprincipes een NAF Insight georganiseerd over dit onderwerp. Aanleiding was een boek dat vanuit de werkgroep geschreven zal worden. Doel was dan ook om best practices te verzamelen die ook opgenomen kunnen worden in dit boek. Verder was de doelstelling om ervaringen met elkaar te delen en van elkaar te leren. De dag bestond uit een combinatie van theorie en praktijk, waarbij zowel onderzoek, leveranciers als gebruikersorganisaties aan het woord waren. Een en ander vond plaats bij AC De Meern.

De dag begon met een introductie door Erik Proper (Cap Gemini en Radboud Universiteit) en Danny Greefhorst (ArchiXL) waarin de algemene theorie werd gepositioneerd en waarin de plannen rondom het boek zijn gepresenteerd. Aansluitend waren een aantal leveranciers aan bod die hun eigen visie presenteerden. Zo vertelde Roel Wagter over de GEA benadering van Ordina, waarbij de nadruk ligt op impactanalyse naar verschillende aspectgebieden die relevant zijn voor organisaties. Serge Bouwens vertelde over de visie van Sogeti. Hij geeft aan dat relevantie van principes erg belangrijk is. Mark Paauwe gaf inzicht in de bouwkundige benadering van principes en dat deze afwijkt van zoals typisch in IT over principes wordt gesproken.

’s Middags waren de gebruikersorganisaties aan de beurt. Van Walter Huberts van ING hoorden we dat ze bij Ops & IT Banking vooral een top-down decompositie hebben gedaan van strategie en drivers naar architectuurprincipes. Charles Hendriks vertelde dat Schiphol inmiddels al een tweede revisie van architectuurprincipes heeft gemaakt, die ze op een pragmatische wijze in de vorm van een klein boekje aan de organisatie kenbaar maken. ICTU werd vertegenwoordigd door Erik Saaman en Peter Bergman en gaf een kijkje achter de schermen van NORA. Het werd duidelijk dat een architectuur als NORA extra uitdagingen met zich meebrengt; overeenstemming bereiken binnen de gehele overheid is niet eenvoudig. Benny Prij van TKP Pensioen liet zien dat een aantal krachtige principes een belangrijke succesfactor kunnen zijn voor een goede informatievoorziening en je onderscheiden van de concurrentie. Namens CVZ vertelden Ronald van den Berg en Annemarie van Rooij dat een collaboratieve selectie van principes uit NORA heeft geholpen om richting te geven aan de organisatie. Louis Dietvorst lichtte de benadering van Enexis (Netbeheerder van Essent) toe, die voortbouwt op die van Essent. Hierbij staat een integrale benadering van IT governance centraal. De dag sloot af met een discussie, waarbij ook een aantal boeken werden uitgedeeld aan mensen die originele vragen hadden aangedragen. Al met al was het een buitengewoon interessante dag en heeft het voldoende input opgeleverd voor het boek. De gebruikersorganisaties zullen hier ook aan bijdragen door hun casus in te brengen.

De presentaties kunnen hieronder worden gedownload.

Voor meer informatie: Danny Greefhorst.

Presentaties

Welkomstwoord door Erik Proper en introductie door Danny Greefhorst (1,27 MB)

Visie van Capgemini door Martin Op ’t Land (306 kB)

Visie van Ordina door Roel Wagter (3,63 MB)

Visie van Paauwe door Mark Paauwe (913 kB)

Visie van Sogeti door Serge Bouwens (273 kB)

Casus ICTU door Erik Saaman en/of Peter Bergman (610 kB)

Casus ING door Walter Huberts (403 kB)

Casus TKP door Benny Prij (690 kB)

Casus Schiphol door Charles Hendriks (3,43 MB)

Casus CVZ door Anne-Marie van Rooij en Ronald van den Berg (1,17 MB)

Casus Enexis door Louis Dietvorst (8,99 MB)

Publicaties kunnen worden gevonden bij ‘Publicaties en Documenten‘ onder ‘NAF Insights’.

Time

All Day (Monday)

Location

Onbekend

Comments are closed.

X