Architecture Principles

september, 2011

07sepAll DayArchitecture Principles

Event Details

Op 7 september heeft er in Utrecht een NAF Insight plaats gevonden voor de lancering van het boek Architecture Principles The Cornerstones of Enterprise Architecture. De werkgroep architectuurprincipes van het NAF heeft studie verricht naar het onderwerp. Dit heeft geresulteerd in het boek dat is geschreven door Danny Greefhorst en Erik Proper. Het boek biedt conceptuele onderbouwing alsook praktische handvatten voor het gebruik van architectuurprincipes. Het gaat dieper in op wat principes zijn en hoe architectuurprincipes gepositioneerd kunnen worden. Het beschrijft ook een praktische aanpak voor het ontwikkelen en gebruiken van architectuurprincipes en een aantal praktijkcases van ondermeer Schiphol, Enexis, CVZ en ICTU. Daarnaast biedt het een catalogus van generieke architectuurprincipes.

Het seminar werd geopend door Frank Baldinger, voorzitter van het NAF. De auteurs zijn ingegaan op de essentie van het boek. Daarnaast hebben CVZ en Enexis, die ook hebben bijgedragen aan het boek, op het seminar verteld over hun ervaringen met architectuurprincipes. Erik Proper (Tudor) heeft in zijn presentatie een conceptueel perspectief geboden op architectuurprincipes en hun relatie met andere concepten. Daarnaast heeft hij architectuurprincipes gepositioneerd als belangrijk instrument voor het transformeren van organisaties. Danny Greefhorst (ArchiXL) is in zijn presentatie met name ingegaan op de praktische aanpak voor het opstellen en gebruiken van architectuurprincipes. Louis Dietvorst is Enterprise Architect bij Enexis en heeft verteld over de Enexis architectuuraanpak en het stelsel van principes. Daarnaast heeft hij een aantal voorbeeldprincipes toegelicht en verteld over de toepassing van deze principes. Ronald van den Berg is informatie architect bij het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Ronald vertelde over de totstandkoming en toepassing van architectuurprincipes bij het CVZ, waarbij gebruik is gemaakt van een NORA spel.

Met meer dan 100 aanwezigen was het seminar goed bezocht. Ook was er een levendige discussie naar aanleiding van de presentaties. Daarnaast heeft het NAF tijdens de bijeenkomst een belangrijke mijlpaal bereikt door het 100ste lid in te kunnen schrijven. Rienk Kok heeft namens The Unit een taart, vijf gratis boeken en een gratis driejarig lidmaatschap gekregen. Het evenement sloot af met een borrel waar mensen nog uitgebreid hebben kunnen napraten over de presentaties.

Nu het boek is verschenen zal de werkgroep Architecture Principles opnieuw worden opgestart. We zijn erg benieuwd naar de vraagstukken die mensen zouden willen inbrengen voor deze werkgroep.

Presentaties

Time

All Day (Wednesday)

Location

Onbekend

Comments are closed.

X