ArchiMate

march, 2012

08marAll DayArchiMate

Event Details

Eind januari is de nieuwe versie 2.0 van de ArchiMate-taal voor enterprise-architectuur bij The Open Group verschenen. Een goed moment om de Nederlandse ArchiMate-gemeenschap weer bijeen te brengen.

Op 8 maart 2012, 14-20 uur, organiseerden we daarom een NAF Insight om architecten te informeren over de laatste ontwikkelingen rond ArchiMate, de relatie van ArchiMate met TOGAF, en ervaringen met het gebruik in de praktijk.

Deelnemers ontvingen bovendien een exemplaar van de nieuwe ArchiMate 2.0 standaard en van de laatste editie van het boekje “ArchiMate good practices”.

De presentaties zijn te downloaden via de links in het onderstaande programma.

Programma

14:00 – 14:30 Opening en introductie van de NAF Insight
Marc Lankhorst, Novay en NAF-bestuur (dagvoorzitter)
Historie van ArchiMate en huidige status ervan binnen The Open Group en het NAF. De ArchiMate-werkgroepen binnen het NAF. Toelichting op het programma.
14:30 – 15:15
(parallel)
Introductie ArchiMate
Egon Willemsz, UWV
Waarom ArchiMate? Praktijkvoorbeelden van het gebruik. Samenvatting van de concepten. Van start met ArchiMate.
14:30 – 15:15
(parallel)
ArchiMate 2.0
Harmen van den Berg, BiZZdesign
Overzicht van ArchiMate 1.0. De uitbreidingen in versie 2.0, met concepten voor het beschrijven van motivatie (zoals stakeholders, doelen en requirements) en implementatie & migratie (zoals projecten, plateaus en gaps).
15:15 – 15:30 Pauze
15:30 – 16:15
(parallel)
Een architectuurtaal in het Europese Stelsel van Centrale Banken
Gert Eijkelboom, De Nederlandsche Bank
In het Europese Stelsel van Centrale Banken (ESCB) is ArchiMate de standaard architectuurtaal. Hoe de invoering van Archimate tot stand kwam en hoe ArchiMate wordt toegepast in deze multi-nationale setting staat centraal in deze presentatie. Implementatie is een, praktisch gebruik is twee. Ook dit aspect komt ruimschoots aan bod in de presentatie.
16:15 – 16:45
(parallel)
ArchiMate in relatie tot TOGAF
Jan van Santbrink, Capgemini en Joost Lommers, Trivento
Motivatie en ArchiMate-metamodel. Relatie van ArchiMate-concepten met het TOGAF content metamodel. Gebruik van ArchiMatein de context van TOGAF. Status van de integratie van TOGAF en ArchiMate.
15:30 – 16:15
(parallel)
ArchiMate in de praktijk bij SNS REAAL
Jan van Gijsen, SNS REAAL
SNS REAAL werkt al jaren met ArchiMate en heeft ook de relatie gelegd met bijvoorbeeld het ontwerpen van nieuwe businessmodellen en met portfoliomanagement. De presentatie zal nader ingaan op deze praktijkervaringen.
16:15 – 16:45
(parallel)
ArchiMate en modelleren van infrastructuur
Peter-Paul Daams, BiZZdesign en Daniël Jumelet, Sogeti
Hoe maak je bruikbare beschrijvingen van infrastructuur-architecturen in ArchiMate, en hoe combineer je dit met DyA|Infrastructuur? Gebruik van het nieuwe ArchiMate 2.0 concept Infrastructure Function.
16:45 – 18:00 Netwerken en eten
18:00 – 19:10 Open Space over ArchiMate-ervaringen
Frank Langeveld, Atos
In maximaal vier groepen en twee rondes worden ingebrachte ervaringen van deelnemers met ArchiMate besproken.
19:10 – 19:30 Terugkoppeling groepjes
19:30 – 20:00 Afsluiting en borrel

GIA event Mobile apps for Banking

Aansluitend organiseerde het GIA een bijeenkomst over Mobile banking apps, met als spreker Gert Jan Veld, architect bij de Rabobank. Deelnemers aan de NAF Insight konden deze bijeenkomst gratis bijwonen. Voor meer informatie: http://www.gia.nl/component/option,com_attend_events/id,72/task,view/

Meer informatie

Voor meer informatie: Marc Lankhorst

Time

All Day (Thursday)

Location

Onbekend

Comments are closed.

X