ArchiMate visualisatie

september, 2013

19sepAll DayArchiMate visualisatie

Event Details

ArchiMate wordt wereldwijd steeds meer gebruikt voor het beschrijven en analyseren van enterprise architectuur. De aansluiting tussen de ArchiMate-modellen en de taal van de bestuurders houdt nog wel eens te wensen over. Hoe komt dat? Kunnen we van ArchiMate-views, visualisaties maken die in de boardroom gebruikt kunnen worden? Kortom: hoe kun je de informatiewaarde van op ArchiMate gebaseerde architectuurviews verhogen zodat de visualisatie ook inzicht, overzicht verschaft aan bestuurders?

De NAF-werkgroep ArchiMate-gebruik organiseerde samen met de NAF-werkgroep Visual Enterprise Architecture rond dit thema een NAF Insight op donderdag 19 september 2013 in AC Meeting Centre, Meerndijk 59, De Meern.

Doelgroep van deze NAF Insight was de architect die ArchiMate-modellen maakt en deze op alternatieve wijze wil presenteren aan bestuurders. De Insight zal een inspiratiebron zijn voor de verrijking van ArchiMate-modellen. Daartoe worden 3 thema’s met elkaar in verband gebracht: ArchiMate, visualisatie met pictogrammen / iconen en de kleurentheorie van de Caluw & Vermaak.

Het programma zag er als volgt uit:
– 15:00 – 15:30: Ontvangst, koffie/thee
PLENAIR
– 15:30 – 15:35: Inleiding
– 15:35 – 17:30: Presentaties:
– ArchiMate op de bestuurstafel van UWV? (Dennis Kerssens, CTO UWV)
– Visualisatie volgens de ArchiMate standaard (Hans van Drunen, enterprise architect)
– Praktijkvoorbeeld Tata Steel (Gert-Jan Kamer, enterprise architect)
– Visualisatie met pictogrammen en iconen (Paul Wokke, informatieanalist)
– EA-Visualisatie en de kleurentheorie van De Caluw en Vermaak (Jelco Bosma, IT-architect)
– Visualisatie van architectuur bij de overheid (Ron Roozendaal, CIO Ministerie van VWS)
PARALLEL
– 17:30 – 18:30: Werksessie in groepen: zelf aan de slag met visualisaties!
PLENAIR
– 18.30 – 19:00: Terugkoppeling uit de groepen
– 19:00 – 20:00: Eten en netwerken

De werkgroep Visualisatie heeft een whitepaper Kleuren met Architecturen geschreven over visualisatie van enterprise architectuur, gerelateerd aan de kleurentheorie van De Caluw en Vermaak. Dit werd aan de deelnemers uitgereikt.

Deelnemers aan deze NAF Insight is gevraagd om actief deel te nemen aan de werksessies om zo kennis en ervaring te delen, zodat er nieuwe good practices kunnen worden opgenomen in de volgende editie van het Good Practices boekje. De werkgroep ArchiMate-gebruik brengt dit boekje jaarlijks uit over good practices in het gebruik van ArchiMate. Het boekje is te downloaden vanaf de NAF-site. Binnenkort komt een Engelse versie hiervan uit. De werksessies zullen worden begeleid door leden van de NAF werkgroepen.

Voor meer inhoudelijke informatie
Hans van Drunen, +31 6 224 889 05
Paul Wokke, +31 6 175 925 69

Time

All Day (Thursday)

Location

Onbekend

Comments are closed.

X