Call for Papers LAC 2017: Digitale Transformatie

De Call for Papers voor het Landelijk Architectuur Congres 2017 is geopend. Het thema is Digitale Transformatie.

Kijk snel op www.laccongres.nl en stuur je inzending vóór 24 april in.


Wanted: Reviewers for international standard for architecture evaluation

Through the INCOSE liaison with ISO/IEC JTC1/SC7 and the INCOSE membership in FEAPO, I invite you to participate in the review of a draft international standard for architecture evaluation.

ISO/IEC JTC1/SC7/WG42 recently released a 2nd draft of the ISO/IEC 42030 Architecture evaluation standard for review. The INCOSE review interval for this 33 page document is approximately 30 days. If you are interested and able to review the document and submit comments on the prescribed comment form by April 14, please contact Richard Martin, tinwisle@bloomington.in.us, to receive your copy of the draft and comment form. Comments must be returned by April 14 so that all INCOSE AWG comments can be collated into a single submission to ISO/IEC.

Your assistance is very much appreciated.


Boeklancering 'Levende IT-architectuur, praktische toepassing van een functiegerichte aanpak'

Op 31 maart lanceert Daniël Jumelet zijn boek 'Levende IT-architectuur, praktische toepassing van een functiegerichte aanpak'.

Klik hier voor meer informatie over het boek en de lancering ervan.


Leden gezocht voor nieuwe werkgroep Industrial Internet of EveryThing

The NAF (Netherlands Architecture Forum) organisation has initiated a workgroup to further investigate the impact of IIoET on the Enterprise Architecture.

Click here for more information.


Leden gezocht voor nieuwe werkgroep Digitale Transformatie

De werkgroep gaat Digitale Transformatie vanuit verschillende invalshoeken belichten. Hier komende architectuur aspecten een voor een aan de orde. We gaan op zoek naar houvast voor architecten in een digitale transformatie. We stellen ons vragen als: “Wat betekent dat voor de architectuur van de bedrijfsvoering? Hoe geeft de architect vorm aan deze transformatie? Vraagt dit om andere architectuurpatronen? Verandert de rol van architectuur daardoor? Is business architectuur nu gelijk aan digitale architectuur?”

Klik hier voor meer informatie


GIA 9 maart 2017: Digitale transformatie: de rol en soft skills van de architect

In een digitale economie gelden andere spelregels: succesvolle digitaliserende organisaties veranderen mee! Van aanbodgericht naar vraaggestuurd,vanuit efficiëntie denken, gebaseerd op standaardisatie en grootschaligheid uitgaande van maakbaarheid naar optimaliseren en snel kunnen inspelen op veranderende vraag en behoeften van mensen. Waarbij niet het insituut centraal staat, maar de maatschappelijke opgave. Gefocust op waardecreatie: écht fundamenteel anders!

Dirk-Jan zal ons op zijn eigen wijze meenemen in zijn visie. Welke veranderingen gaan plaatsvinden in een digitaliserende wereld, welk gedrag, principes, waarden en besturingsprincipes zullen daarbij leidend zijn en hoe pak je daarin jouw rol als architect. Van het doorbreken van patronen tot cultuurverandering. Kortom, beïnvloeding van gewenst gedrag dat zal veranderen: van moeten naar willen. Hoe beïnvloed je dan besluitvorming en adoptie van innovatie?

Ook zal hij ons laten zien hoe veranderingen tot stand komen in de nieuwe werkelijkheid, waar bezit bezit van (ICT) infra niet meer vanzelfsprekend is, waar we te maken hebben met consumenten die tegelijkertijd ook producent zijn en waar andere waarden gelden en een andere focus is op wat bereikt moet worden.

Deelname aan dit evenement is gratis voor GIA-leden en firsttimers. Niet-leden betalen 20 euro (geen pin ter plaatse aanwezig, svp gepast betalen). Let op: Garantie voor deelname is er alleen indien u zich heeft ingeschreven via de GIA website.

Datum: 9-3-2017
Tijdstip: de koffie staat klaar vanaf 19.00u., de presentaties start om 19.30u, de gratis netwerkborrel begint rond 21.30u.
Plaats: Fletcher Hotel te Nieuwegein
Presentatie: Dirk-Jan de Bruijn
Inschrijven / meer informatie: http://gia.nl/index.php/gia-evenementen/evenementen/9-3-2017-digitale-transformatie-de-rol-en-soft-skills-van-de-architect


Innovation, Business Change and Technology Forum Europe

21-22 March 2017, London

Europe's only forum on Innovation, Business Change and Technology is a unique setting to explore and debate the vital connections between innovation, investment, organizational and personal change, business transformation and leveraging technology. Discover new ideas, approaches and solutions, while learning first-hand from the experiences and successes of organisations such as Shell International, Airbus Defence and Space, HM Courts & Tribunals Service, Associated British Foods, Aviva Health, Royal Mail Fleet, Yorkshire Building Society, Erste Group Bank, Aviva, Euroconsumers, Port of Antwerp Authority and Reed Exhibitions.

NAF Members discount 15% - Quote discount code NAF15

For more information: http://www.irmuk.co.uk/IBCT2017/

Ibct2017


Informatieveiligheid in de Overheid

Op 11 mei 2017 organiseert CKC Seminars het congres Informatieveiligheid in de Overheid. Een congres specifiek gericht op de bewustwording, organisatorische en technische aspecten van informatieveiligheid. Er worden visies en ervaringen gedeeld, met als voornaamste doel aanknopingspunten te bieden voor een succesvolle invoering van informatieveiligheid. Speciaal voor CIO’s, CISO’s, Functionarissen Gegevensbescherming en bestuurders afkomstig uit de overheid (Rijk, lagere overheden, politie, ZBO’s).

Meer informatie: www.informatieveiligheidindeoverheid.nl


22 juni 2017: Architectuur in de Zorg

Op 22 juni a.s. vindt in Utrecht het congres “Architectuur in de Zorg” plaats. Zoals elk jaar beloofd het een inspirerende dag te worden met een diversiteit aan sprekers over actuele onderwerpen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een programma. Houd de website in de gaten voor meer informatie en om in te schrijven vanaf 1 maart.

Meer informatie: https://www.zorginformatiearchitectuur.nl/web/

Architectuurcongres logo 2


Businessarchitectuur is niet meer weg te denken

Auteurs: Martin van den Berg, Coen de Bruijn en Harry Hendrickx

In de periode mei – oktober 2016 is onderzoek verricht naar de stand van zaken op het gebied van businessarchitectuur in Nederland en Vlaanderen. Dit onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek dat onder de paraplu van het Nederlands Architectuur Forum (NAF) in 2016 en 2017 wordt verricht onder ruim 5.000 architecten in Nederland en Vlaanderen1. Het eerste deelonderzoek betrof businessarchitectuur. Onder ruim 700 businessarchitecten is een vragenlijst uitgezet die door 67 van hen is beantwoord.

De resultaten van het onderzoek werden teruggekoppeld aan zo’n 30 businessarchitecten tijdens een NAF Ronde Tafel. Tijdens deze Ronde Tafel gaven Niels Klinkenberg, Coen de Bruijn en Harry Hendrickx inleidingen op het gebied van businessarchitectuur. Niels als iemand die hoopt dat we nu eindelijk eens echt aan businessarchitectuur gaan doen, Coen vanuit zijn praktijk als “Manager Business Architecture” bij ABN AMRO en Harry als lead van een werkgroep binnen The Open Group die de O-BA standaard heeft ontwikkeld. O-BA staat voor Open Business Architecture.

Het volledige artikel vindt u bij de NAF documenten (naar beneden scrollen naar Diverse documenten).


Roel Wagter ontvangt NAF Penning

Roel Wagter heeft dit jaar op het Landelijk Architectuur Congres de NAF Penning ontvangen. Gefeliciteerd!

Lees meer...


Winnaars NAF Architectuurprijs en NAF Thesisprijs

Transavia heeft de NAF Architectuurprijs 2016 gewonnen! En de NAF Thesisprijs 2016 is gewonnen door Adriatik Bedjeti.

Gefeliciteerd Transavia! En ook felicitaties voor jullie uitgekozen goede doel: Peter Pan Vakantieclub.

En uiteraard ook felicitaties aan Adriatik Bedjeti en Justin van der Vlies met de NAF Thesisprijs 2016 en de eervolle vermelding.

Lees meer...


‘Train the trainer’sessie Architectuur simulatie spel Stellar

Inmiddels 2 jaar geleden is onder auspiciën van het NAF het Architectuur simulatie spel Stellar ontwikkeld door de werkgroep ‘Games en simulaties’ in samenwerking met het bedrijf Simagine.

Het spel heeft als doel medewerkers van bedrijven en organisatie te introduceren in de essentie van Informatie Architectuur. Het adresseert zowel de complexiteit van processen en organisatie, b.v. na bedrijfsfusies, als de problemen die optreden bij de harmonisatie van gegevens. Op speelse wijze worden de deelnemers zich bewust dat Informatie Architectuur veel verder gaat dan het oplossen van een technisch probleem.

Als NAF streven we ernaar zoveel mogelijk organisaties en bedrijven in de gelegenheid te brengen met dit spel het belang van Informatie Architectuur binnen hun organisatie duidelijk te maken. In de praktijk blijkt dat het spel een ingewerkte facilitator nodig heeft om het verloop te begeleiden. Daarom bieden we de mogelijkheid een groep facilitators gratis op te leiden zodat u, als getrainde facilitator, het spel binnen uw organisatie of bedrijf kan toepassen of mogelijk anderen ondersteunt dit te doen.

Heeft u belangstelling? Geef u dan op voor de training bij:
Raymond Slot: raymond.slot apestaartje hu.nl
Denis Hageman: denis.hageman apestaartje gmail.com

Plaats en tijd zal in afstemming met de deelnemers worden vastgesteld.


Agenda NAF Insights

Er staan diverse NAF Insights ingepland voor dit najaar:

  • Dinsdag 1 november: Promotieonderzoek Belastingdienst - Wouter Bronsgeest (inschrijven op basis van beschikbaarheid)
  • Donderdag 19 januari 2017: Scaled Agile 3D (inschrijven vanaf medio december 2016)

Lees hier verder voor de details van bovenstaande NAF Insights.


LAC 2016

LAC Update: Alle keynotes zijn bekend!

Architectuur: Alles Anders??

Op 17 en 18 november a.s. vindt het jaarlijkse Landelijk Architectuur Congres plaats; dé ontmoetingsplek voor architecten in de digitale wereld. Het thema van dit jaar is ‘Architectuur: Alles Anders??. Na 17 edities is het tijd voor een nieuwe koers - terug te vinden in de opzet en inhoud van de programmabijdragen en een nieuwe, moderne locatie: congrescentrum 1931 te ’s Hertogenbosch. Met 500 deelnemers, internationale keynote sprekers en ruim 50 tracklezingen is dit hét event dat u als architect in de digitale wereld niet mag missen!

Als lid van NAF ontvangt u € 50,- korting*. Schrijf in via www.laccongres.nl met de kortingscode: ‘LAC16NAF’. In plaats van € 745,- betaalt u € 695,-.*
*niet beschikbaar icm andere tarieven of kortingen
Inspirerende visies…
Uw dagvoorzitter - Huub Bakker, Manager Architectuur, Belastingdienst
Wat je als architect moet weten over macht - Inez Bosch, Partner en Mede-eigenaar, The Human Effect
De architect in een Agile wereld: mammoet of olifant? - Rini van Solingen, Deeltijdhoogleraar, TU Delft en CTO, Prowareness
Architecten komen uit hun ivoren torens en gaan (agile) aan de slag - Albert van Veen, CIO, Schiphol Group
Rob Monk, Global Director, Enterprise Architecture & IT Digital Innovation, Heineken
Deliberate Architecture - Robert Smallshire, Principle Consultant, Sixty North
Beter - Maarten van der Weijden, Olympisch Kampioen en Wereldkampioen Openwaterzwemmen en Sportman van het Jaar 2008

Tijdens de lunchpauze vinden exclusieve ronde tafelsessies plaats met keynote sprekers. Altijd aan een vraag willen stellen of van gedachten willen wisselen met Rini van Solingen (Deeltijdhoogleraar, TU Delft en CTO, Prowareness) en Inez Bosch (Partner en Mede-eigenaar, The Human Effect)? Dit is uw kans!

Er zijn maximaal 20 plaatsen per ronde tafel sessie beschikbaar. De sessies vinden tijdens de lunchpauze op dag 1 en 2 plaats tussen 13.10 – 13.50. Interesse? Schrijf hier in.

Wij bieden u:
– Hét event voor architecten in de wereld van organisatie en IT
– Inspirerende keynote sprekers uit de digitale wereld en daarbuiten
– Actuele thema’s, o.a. Agile, BiModal IT, Cloud Integratie, Security, Verandermanagement, Principes en Raamwerken
– Maar liefst 12 tracks met ruim 50 tracklezingen gedurende 2 dagen
– Aangevuld met Speakercorner presentaties tijdens de lunchpauze
– Uitreiking van de NAF Penning, NAF Architectuurprijs en Thesisprijzen
– Interactie met sprekers en vakgenoten

Schrijf in via www.laccongres.nl en bekijk de flyer voor het volledige programma.

Volg ons ook op Twitter via #LACNL en via de LinkedIn Groep LAC ‘Landelijk Architectuur Congres’.

Namens het Nederlands Architectuur Forum (programmacomité Landelijk Architectuur Congres) en CKC Seminars:

Met vriendelijke groet,
Organisatie LAC 2016


NAF Masterclass Enterprise Architectuur 2017

Het Nederlands Architectuur Forum organiseert in samenwerking met CKC Seminars de 7e editie van de NAF Masterclass Enterprise Architectuur, met als thema ‘Samenwerken en Verbinden’. Een compleet overzicht van het vakgebied in 16 modules, waarin technisch inhoudelijke vaardigheden gekoppeld worden aan sociale vaardigheden. Samenwerken en verbinden gaan daarbij hand in hand met alle facetten van het complexe domein van Enterprise Architectuur. Met deskundige topdocenten en actuele praktijkcases van o.a. KvK, Kadaster, SNS Reaal, Rijkswaterstaat, ICTU, NXP, EZ en MINFIN, Belastingdienst en RCE.

De NAF Masterclass vindt plaats vanaf 8 februari elke woensdag plaats tot en met 21 juni 2017 (excl vakanties) te Rijkswaterstaat in Utrecht.
 
Als NAF lid ontvangt u maar liefst € 250,- korting op deelname!* Gebruik de code NFNB250. Wees er snel bij, voor deze exclusieve Masterclass Enterprise Architectuur zijn nog slechts 20 plaatsen beschikbaar.
* kortingen kunnen niet gecombineerd worden

Voor meer informatie ga naar onze website www.naf-masterclass.nl of registreer direct.


Algemene Ledenvergadering

De eerstvolgende Algemene Ledenvergadering is op donderdag 8 december. Contactpersonen van organisaties die lid zijn van het NAF zullen tzt een uitnodiging ontvangen om zich aan te melden.


Van onze partners

Evenementen van onze partners waar NAF-leden korting krijgen.
Bij de evenementen van de meeste partners krijgen NAF-leden korting of kunnen er gratis naar toe.
Zie hier voor een overzicht van onze partners.

Accenture Innovation Award 2016
Afbeelding1

Informatie Accenture Innovation Awards 2016 - Accenture Innovation Awards feliciteert finalisten 2016

Na een lange en spannende race, is nu hét moment aangebroken waarop we de winnaars van de Accenture Innovation Awards bekend maken. Op 26 september tijdens de Centrale Jurybijeenkomst kregen de finalisten de kans hun pitch al een keer voor te bereiden, maar vandaag moest hun laatste pitch aan de jury in de Pitch Arena’s de doorslag geven. Deze vlammende en overtuigende 1-minute-pitches, gevolgd door pittige vragenvuren van de jury, gingen vooraf aan de bekenmaking van de winnaars van de Blauwe Tulpen en de Groene Tulp (van innovatiethema Circular Economy) tijdens de Accenture Innovation Summit 2016.

De winnaars vind je op www.innovation-awards.nl

IASA - Nederlands Chapter

Elke maand: Virtual conferences

Elke maand een virtual conference van onze partner IASA.

Lees hier verder...

IASA - Nederlands Chapter

Evenementen die voor NAF-leden toegankelijk zijn:

Lees hier verder...

Agileconsortium

Continuous Delivery Conference 2016 – 1 december

Moving beyond Continuous Delivery; The challenges of Continuous Deployment
Spant - Bussum

De 3e editie van de Continuous Delivery Conference vindt plaats op 1 december in ’t Spant te Bussum.
We zoomen in op onderwerpen als: more agile IT- Systems and agile Processes, ensuring and automating quality levels, decreased Time-to-Market, Application Release Automation (ARA), DevOps, virtualizing infrastructure, increasing quality, enabling continuous deployment with agile practices en scaling software teams.
Het inspirerende programma bestaat uit vooraanstaande keynotes, innovatieve best practices, interactieve sessies en een exclusieve Masterclass over Continuous Testing!

Keynote sprekers zijn: Frank Simon (dagvoorzitter CDC 2016; Bluecarat), Lothar Schulz (Zalando), Pavel Chunyayev (Levi9) en Wesley Pullen (Electric Cloud).

Registreer met € 50,- korting!
Schrijf nu in en ontvang als lid van NAF € 50,- korting. Uw kortingscode: CDC16NF50
U bezoekt dit unieke congres dan voor slechts € 245,00.
www.continuous-delivery-conference.com